ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΒΙΝΤΕΟ

Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Η ενάρετη ζωή για τον άνθρωπο, είναι ότι το Αγαθόν για το Θεό

Η μεγαλυτερη αρετη ολων η ευσεβεια, μητερα της δικαισυνης.
Εάν ειμαστε ηθικοι , δικαιοι, καλοι, εάν βοηθουμε το συνανθρωπο, εάν δεν ειμαστε ατομιστες, εάν δεν φθονουμε και δε πραττουμε με ζηλο, δε κακολογουμε, δεν κανουμε πραξεις ασχημες, εάν δεν κανουμε συλλογισμους πονηρους τότε βαδιζουμε στο δρομο της ευσεβειας, στο δρομο του θεου.
Εάν συμβουν τα αντιθετα, εάν παραδρομουμε μας εγκαταλειπει και ο Θεος. Μόνο με την ευσεβεια μπορουμε να προσεγγισουμε οσο το δυνατον στα ανθρωπινα επιπεδα το πεδιο των Θεων, που για Αυτους ως το μεγιστον Αγαθον είναι η Ευσεβεια.
Προσεξτε όμως το εξης, δε μας εγκαταλειπει ο Θεος γιατι επιζητα τη τιμωρια μας αλλά αυτό που συμβαινει είναι πως η ζωη μας θα είναι εναρετη η όχι, αναλογη των πραξεων μας. Εάν οι πραξεις μας είναι κακες τότε και η ζωη μας θα είναι κακη . Εάν οι πραξεις μας είναι καλες και η ζωη μας καλη θα είναι.
Η ευσεβεια οντας γνωρισμα θεικο μας οδηγει στην ανθρωπινη τελειωση, ενώ τα αντιθετα της ευσεβειας οδηγουν τον ανθρωπο στο χαος ( αχος –χασμα )
Η ενάρετη ζωή για τον άνθρωπο, είναι ότι το Αγαθόν για το Θεό και ο Θεός είναι Αγαθός όπως είναι και το έργο Του. Ο Θεός είναι η οδός για μια ενάρετη ζωή, υπάρχει παντού και η εικόνα του αντανακλάτε σε οτιδήποτε γύρω μας, στα δέντρα, στα χαμόγελα μας, στα ζωάκια, στους ουρανούς, στα αστέρια. Ο Θεός είναι η οδός την οποία εμείς πρέπει να ακολουθούμε.
Το ύψιστον, το Αγαθόν, εκείνο που συντελεί με νομοτέλεια και με δίκαιο διαμοιράζει τα υλικά που δομούν το σύμπαν, τον κόσμο τούτο. Το Αγαθόν ως το δημιουργικό αίτιον που τα πάντα κινεί και τα ποιεί με Σοφία. Το γένος το ανθρώπινον  ως γόνος του Αγαθού, οφείλει, να Μην λοξοδρομεί αλλά να κινείται όμοια με Αυτό. Θα πρέπει να επιτελεί το ίδιο άξια τη δημιουργική του ικανότητα, ώστε τα αποτελέσματα των πράξεων του να ομοιάζουν με εκείνα του Αγαθού.
Είτε δρόμο είτε μονοπάτι, διαδρομή η δρόμος ένα και το αυτό. Λόγο του χώρου υπάρχει η κίνηση, γιατί αν δεν υπάρχει χώρος δεν υφίσταται κίνηση και η κίνηση πηγαίνει κάπου και κίνηση έχουμε ειτε με το μεταφορικο μέσο, είτε με τα πόδια, είτε με το νου ακόμα και στον ύπνο  και εφόσον κινουμαστε στο χώρο, κινούμαστε επιλέγοντας τη διαδρομή, η το δρόμο, η την οδό, η το μονοπάτι που εμεις διαλέξαμε και θα γευτούμε το ταξίδι στη πορεία που χαράξαμε με τα αποτελέσματα του.
Ως  αυτοβουλων, αυτοκινητων,και αυτοενεργων Ον ο ανθρωπος, είναι και αυτογνωστης γιατι γνωριζει τι είναι καλο και τι κακο. Την εχει μεσα του τη γνωση όπως διαθετει και την κινηση . Εχοντας ως εργαλειο και κανονα του τη λογικη ξεθολωνει το τοπιο μεταξυ καλου και κακου .
Οι αριθμοί , μια γλώσσα και ένας κώδικας κατά ανάγκην υπαρκτοί ως προΪόν του Αγαθού, προκειμένου να μας προσδώσει, να μας φανερώσει μια έκφανση του, μια εικόνα για Εκείνο.  Χάριν του Αγαθού οι αριθμοί, όντας προιόν Του, υπακούουν στο κάλεσμα Του και γίνονται το εργαλείο το οποίο εποίησε με σοφία για να δομηθούν τα πάντα με αρμονία και τάξη, ισορροπία και δικαιοσύνη,...με Σοφία.  Όλα με Σοφία οδηγούνται και με αρμονία και με τάξη και ισορροπούν και ενυπάρχουν. Τα παντα γύρω Υπάρχουν λόγο του Αγαθού και ακόμα ενα γνώρισμα Του ειναι ο Λόγος Του  και ο Λόγος Του θα μας αποκαλύψει την Αλήθεια, την ενότητα  και θα μας προωθήσει στη ανθρώπινη τελείωση.
Ο Λόγος  είναι η  Αλήθεια και η Αλήθεια το ίδιο το  Αγαθό συνεπώς  το Αγαθό γεννά το Λόγο για να μπορέσει στον άνθρωπο μέσω του Λόγου να του αποκαλυφθεί η Αλήθεια και κατ’ επέκταση το Αγαθό. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΟΥΤΣΟΣ 
https://www.facebook.com/groups/661198973967743/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.